Waarom zien mensen hun spelfouten niet?

Type- of spelfouten zijn feitelijk grote afleiders. Dat is precies de reden waarom het vaak voorkomt. Bij het nadenken over de inhoud van een verhaal, staat de spelling niet hoog op de prioriteitenlijst, het leidt alleen maar af en daarom wordt het gefilterd. Je hersenen hebben alle ruimte nodig om jouw verhaal te laten zeggen wat je bedoelt.

ijsbeerOok wanneer je na het schrijven kritisch terugleest is de kans groot dat je details in de spelling niet zelf opmerkt; je kent de betekenis van de tekst en leest over fouten heen. De lezers van het verhaal zullen spelfouten wél oppikken. Zij lezen de tekst voor het eerst en weten nog niet wat de tekst vertelt. Zij zijn nog gefocust op details en hebben niet de ‘blinde vlek’ die je als schrijver wel hebt.

Je wilt natuurlijk niet dat lezers fouten ontdekken in de door jou met zorg geschreven tekst. Hoewel het als lezer vermakelijk is om op een menukaart te lezen dat je als dessert de verassing van de chef kan kiezen; zelf wil je die fouten niet maken.

 

Lees de tekst weer als nieuw

tips

  • Laat de tekst liggen en kijk er de volgende dag naar. De kans is groot dat je met een frisse blik kijkt en dat onopgemerkte fouten ineens zichtbaar worden.
  • Print de tekst uit of lees hem als pdf-bestand: veranderingen zorgen hier voor vernieuwing waardoor je de tekst als nieuw leest en details wel opmerkt.
  • Laat de tekst door een onafhankelijk persoon lezen; iemand die gewend is kritisch naar teksten te kijken, iemand met een geoefend oog en frisse blik…Tekstlokaal bijvoorbeeld!

Naam